HTC aandelenkoers keldert

HTC maakte geen beste dag op de beurs – de aandelenkoers zakte zo snel dat de dagelijkse limiet van 9,9% op de Taiwan Exchange werd bereikt, en daardoor eindigde op slechts 83,60 NTD (New Taiwan Dollar). Dat is het laagste punt in 10 jaar en is niet veroorzaakt door de conjunctuur; de Taiex index steeg zelfs met 0,3%.

De val werd mede veroorzaakt door de aangepaste voorspelling van HTC voor het derde kwartaal van 2015, waarbij de vooropgestelde verkoop 35% naar omlaag gesteld werd en door de mededeling dat het bedrijf 2,9 biljoen (85,5 miljoen €) in activa gaat afschrijven. De resultaten voor Q2 worden verwacht rond 33 biljoen NTD te liggen, een groot verschil met de eerder aangekondigde 46 – 51 biljoen NTD.

HTC’s high-end smartphones bereikten niet de verwachte verkoopresultaten en de verkoop in China was zwakker dan geanticipeerd. Beiden hebben gezorgd voor de serieuze bijstellingen met betrekking tot Q3. Analisten voorspellen dat de prijs per aandeel nog verder zal dalen naar 57 NTD.

HTC’s eerste flagship smartphone van dit jaar, de One M9, is aangekondigd en in de rekken gezet in maart van dit jaar. HTC eindigde die maand met aandelen aan 136 NTD, maar vandaag staan ze op 75,5 NTD – dat is bijna de helft! De lanceringen van additionele flagship phones door HTC hebben tot nu toe het tij niet doen keren.

Het bedrijf plant een nieuw ‘hero product’ dat de neerwaartse spiraal moet stoppen, maar hierover is zo goed als niets bekend. HTC’s CEO Cher Wang is “nog steeds optimistisch wat betreft de toekomst van het bedrijf.”

Posted in smartphone | Tagged , | Leave a comment

Front camera nieuwe iPhone wordt grondig vernieuwd

Code in de pas uitgebrachte iOS 9 beta wijst in de richting van een sterk verbeterde front camera voor de volgende iPhone. Wat meest opvalt is de voorziene LED-flits voor de toekomstige front camera. Naar alle verwachting zal Apple in september de opvolgers van de iPhone 6 en de 6 Plus aankondigen.

Andere mogelijke eigenschappen van de nieuwe front cam zijn 1080p video opname, 720p slow motion opname aan 240 frames per seconde en een panorama mode. Deze functies zijn momenteel enkel beschikbaar op de rear camera van de huidige iPhones.

Een capabele front cam is erg welkom in de nextgen iPhones, zeker met de steeds groeiende populariteit van de selfie. Bovendien is de 1,3 megapixel van de front cam op de huidige iPhone 6 maar schamel in vergelijking met wat de concurrentie reeds aanbiedt.

Posted in smartphone | Tagged , | Leave a comment

OnePlus 2 is een feit

Een opvolger voor de legendarische OnePlus One is al langer de bron van vele geruchten en speculatie. Er is al heel wat bekend van het toekomstige toestel, waarvan gezegd wordt dat de release datum ergens in Q3 van dit jaar zal zijn, maar er werd nog niets officieel meegedeeld door de fabrikant. Het OnePlus team heeft nu echter bevestigd dat hun volgende smartphone zonder enige twijfel de OnePlus 2 zal gaan heten.

Deze bekendmaking heeft men gedaan door middel van het lanceren van verschillende promoties voor de komende telefoon. Beide promoties bieden fans de mogelijkheid om een unieke ervaring te winnen – een vroege preview van de OnePlus 2.

De eerste is Photo Mania 2015, dat nu een jaarlijks event is. Om deel te nemen moet je de best mogelijke foto nemen en deze doorsturen zonder filters of andere vormen van bewerken. De regels specifiëren niet dat de foto gemaakt moet zijn met een OnePlus One, doch vermoeden wij dit wel de bedoeling is. Inzendingen kunnen online via een formulier verzonden worden of gepost worden op Instagram @oneplustech, samen met een beschrijving hoe de foto gemaakt is – instellingen, belichting, enz.

De andere wedstrijd heet “Your OnePlus Story”. Om deel te nemen aan deze moet je een video verhaal maken over jou en OnePlus. Quote van het OnePlus team:

To enter, create an original video featuring YOU. Tell us your OnePlus story. What do you want to say to OnePlus? What do you love about the OnePlus One? What are you looking forward to experiencing in the OnePlus 2? Be as creative as you want – we are looking for our most passionate fans.

De deadline voor beide wedstrijden is juni 2015 en wat betreft de grote prijs: een eerstehands ervaring met de OnePlus 2 op het hoofdkantoor in Hong Kong, inclusief een volledig voorziene en betaalde reis en wat OnePlus als volgt beschrijft:

You’ll also get to play a pivotal role in a secret project we have planned for the OnePlus 2 launch.

Dit klinkt allemaal verschrikkelijk interessant en het zijn zeker erg mooie promoties. OnePlus heeft reeds bewezen Guerilla marketing meester te zijn en de lancering van de OnePlus 2 wijst in de richting van meer van dat.

Posted in smartphone | Tagged , , | Leave a comment

Apple presenteert iOS 9

Apple presenteerde gisteren op het WWDC event het nieuwe MacOS X en iOS 9. Beiden zijn verbeterd wat betreft oa. veiligheid. Een overzicht.

iOS 9 zal volgende maand als publieke beta worden gelanceerd en zal ergens in het najaar beschikbaar zijn als gratis update. Er zijn minder nieuwe mogelijkheden dan we gewend zijn van een nieuwe iOS-versie, maar dit zijn de meest belangrijke.

Siri

Apple noemt de nieuwe Siri proactief, het is nu op de hoogte van de context, zodat het zelfs hulp kan bieden zonder er om gevraagd wordt. Het lijkt er op dat Siri dezelfde kant opgaat als Google met Now (on Tap).

Siri houdt bij hoe laat het is en houdt je locatie en verbonden apparaten in de gaten. Hierdoor kan eenzelfde handeling afhankelijk van de context een andere uitkomst hebben.

Siri houdt ook je emails en uitnodigingen in de gaten. Als het bijvoorbeeld druk verkeer ziet op weg naar je volgende afspraak, zal je op tijd worden gewaarschuwd om te vertrekken.

Zoektaken worden ook door Siri overgenomen en het kan nu zelfs in apps zoeken naar relevante data. De resultaten zijn klikbaar zodat je onmiddellijk naar de app kunt gaan indien gewenst. Door op terug te klikken ga je terug naar het homescherm.

Siri werkt zelfs als een soort van beller ID door middel van het scannen van je emails. Wanneer je een telefoontje ontvangt van een onbekend nummer, suggereert Siri op het scherm wie de beller zou kunnen zijn, er vanuit gaand dat je via email met die persoon hebt gecorrespondeerd.

Belangrijk om op te merken is dat het scannen plaatsvindt op de telefoon zelf in de plaats van naar een server gestuurd te worden. Op deze manier wordt alle privé gehouden, in tegenstelling tegenover Google Now.

Multitasking

Apple heeft de app switcher veranderd, erg gelijkaardig aan Android Lollipop, maar met grotere afbeeldingen.

Het grotere nieuws is split-screen multitasking, doch voorlopig enkel beschikbaar op iPads (sorry, iPhone 6 Plus eigenaars).


Maps

Apple heeft Maps geupdate zodat nu ook openbaar vervoer wordt ondersteund, van bussen tot treinen en ferry’s en zelfs de loopafstanden tussen halteplaatsen. Zelfs grote metrostations zijn in detail geïntegreerd.

Waar je ook gaat, interessante locaties kunnen nader bekeken worden met een simpele aanraking. En Apple heeft een duidelijke indicatie een gebracht als de locatie Apple Pay ondersteund.

Deze nieuwe functionaliteiten zullen van start gaan in verschillende steden in de USA, in Londen, Toronto, Mexico City en een heleboel Chinese steden.

Typen

iOS 9 brengt extra verbeteringen naar de iPad met het vernieuwde soft-toetsenbord, dat door Apple QuickType genoemd wordt. Er worden nu knoppen getoond voor vaak voorkomende acties zoals knip/plak/kopieer. Het toetsenbord kan ook gebruikt worden als trackpad. Je kan twee vingers gebruiken om de cursor te bewegen en zo tekst te selecteren.

Nieuws

iOS 9 introduceert ook een nieuwe native app – Nieuws. Je kiest je interesses en voorkeuren en de app toont je een aangepaste lijst in een constante stroom, genoemd ‘Voor jou”. De app maakt gebruik van geavanceerd machine-leren om een onderscheid te maken tussen meer dan 1000 onderwerpen.

En net als bij Siri gebeurt dit lokaal op je telefoon, dus ook privé. Hoe meer je de app gebruikt, hoe meer die zal leren over je voorkeuren.

Nieuws zal eerst gelanceerd worden in de USA, UK en Australië.

Notities

De vernieuwde Notities app heeft nu meer opties om de tekst aan te passen die handig samengaan met het nieuwe toetsenbord. Het is ook gemakkelijker om lijstjes te maken en foto’s en tekeningen toe te voegen aan een notitie. Via het Delen Menu is het mogelijk om snelkoppelingen toe te voegen.

Notities worden gesynchroniseerd met je Mac via iCloud.

Car Play

Apple’s automotive interface wordt draadloos en zal getoond kunnen worden op de schermen van ondersteunde auto’s terwijl de telefoon gewoon in je broekzak zit. Het zal mogelijk zijn apps te runnen van de autofabrikanten zodat een diepere integratie en controle van het exacte automodel mogelijk wordt. Autofabrikanten zullen ook gebruik kunnen maken van betere schermen – breder en hogere resoluties.

Allerlei

Dit klink allemaal goed, maar je kijkt waarschijnlijk niet uit naar die vervelende update procedure. Het goede nieuws is dat de nieuwe OTA update van iOS 9 slechts 1,3 GB vrije ruimte op je iPhone zal nodig hebben, tegenover 4,6 GB voor iOS 8.

iCloud wordt ook extra beveiligd dankzij de dubbele authenticatie (het werd tijd dat dit werd geïntroduceerd).

Net zoals op Mac OS, zal iOS 9 meer gebruik maken van de Metal graphic API’s – een snellere, efficiëntere manier om met iPhone of iPad GPU’s te praten. Apple belooft een prestatieverbetering met factor 1,6, terwijl de CPU overhead gehalveerd zou worden.

De nieuwe versie van iOS is ook meer energie-efficiënt, wat zou moeten resulteren in een extra uur gebruikstijd. Er is ook een nieuwe ‘lage batterij-knop’, waarmee gemiddeld 3 extra uren standby tijd gewonnen wordt.

Dat zijn min of meer de belangrijkste punten van iOS 9. Zoals we eerder al zeiden, iOS 9 zal volgende maand uitgebracht worden als publieke beta (een unicum voor iOS) en zal beschikbaar zijn als gratis update in het najaar voor alle toestellen die momenteel op iOS 8 werken, zelfs de oudere toestellen.

Posted in smartphone | Tagged , , , , | Leave a comment

Android M: de details

Gisteren praatten we over de 6 grote nieuwe features in Android M. Maar er zijn nog veel meer nieuwigheden die Google niet besproken heeft tijdens de keynote. Een overzicht.

Direct Share

Het was reeds gemakkelijk om dingen te delen tussen apps, maar met de introductie van Direct Share leert Android nu ook welke apps je vaak gebruikt om iets mee te delen en plaatst deze dan ook bovenaan de lijst. Een extra mogelijkheid is het delen naar personen die je vaak gebruikt; deze worden direct in de lijst geplaatst tussen de verschillende apps.

Verbeterde tekstselectie en zwevende toolbar

De tekstselectie is doorheen de jaren amper veranderd. Dezelfde, onduidelijke iconen worden bovenaan je scherm getoond als je tekst geselecteerd hebt. Bij Android M krijg je nu een zwevende toolbar met duidelijke knip-, plak- en kopieerknoppen, en een extra menuknop voor meer opties zoals zoeken of vertalen. De selectie beweegt nu ook woord per woord in plaats van letter per letter, zodat selecteren van tekst gemakkelijker wordt. Het is wel mogelijk terug te gaan naar de letter-per-letter selectie. Om onbekende reden is deze feature nog niet aanwezig in de huidige developer preview. Ook zullen er ongedaan maken/opnieuw knoppen zijn.

App Standby

We hadden het al over Doze, dat je toestel in een slaaptoestand plaatst wanneer het voor langere tijd niet gebruikt wordt. App Standby doet hetzelfde, maar voor individuele apps. Wanneer het OS detecteert dat een app voor langere tijd niet gebruikt is, plaatst het deze automatisch in standby, waardoor de app geen netwerktoegang meer heeft en niet meer kan synchroniseren. Als je je toestel oplaadt, werken de apps weer als voorheen.

Verbeterde volumeregeling

Veel mensen waren niet blij met het ontbreken van de traditionele Stil Mode in Android Lollipop. Bij Android M is de Stil Mode terug van weggeweest. Alleen alarmen werken in de Stil Mode, net als voorheen. Ook de uitgebreide volumeregeling waarmee je individueel de volumes van media, alarm en waarschuwingsgeluiden kan instellen is terug.

Niet Storen snelle instelling

M heeft een nieuwe Niet Storen-knop in het notificatiecenter, die in essentie hetzelfde is als de vroegere Interruptions optie uit Lollipop. Het is mogelijk te kiezen tussen Totale Stilte, Enkel Alarm en Enkel Belangrijke dingen. Deze opties zijn ook aanpasbaar vanuit de instellingen of rechtstreeks vanuit het notificatiecenter.

Integreerbare opslagmedia

Gebruikers kunnen nu een SD kaart toevoegen, die dan door het systeem geadopteerd wordt, zodat die zich gedraagt als intern geheugen. De geheugenkaart wordt geformatteerd en encrypted en zal herkend worden als normaal intern geheugen. Hierdoor is het mogelijk dit geheugen te gebruiken voor het installeren van apps en andere data.

Automatische backup voor apps

Google gaat in M een automatische complete backup- en herstelmogelijkheid integreren. De data zal worden opgeslagen in je Google account en zal gesynchroniseerd tussen al je toestellen.

Bluetooth stylus ondersteuning

Het OS bevat nu verbeterde ondersteuning voor Bluetooth stylus apparaten.

Verbeterde Bluetooth Low Energy Scanning

Een nieuwe methode inzake scanmethode zorgt voor een sterk verlaagd energieverbruik bij het scannen naar bluetooth apparaten, met de voorwaarde dat de ontwikkelaar van de app deze functie implementeert.

Hotspot 2.0 Release 1 support

Ondersteuning voor Hotspot 2.0 bij toestellen zoals Nexus 6 en 9, zodat deze automatisch verbinding kunnen maken met dergelijke netwerken indien ze in je onmiddellijke omgeving zijn.

4K Display Mode

Android M ondersteunt nu schermresoluties tot 4K.

Verbeterde corporate functies

Onder andere verbeterd beheer van zakelijke single user-toestellen, met silent install en uninstall van apps, silent enterprise certificate toegang, auto-accepteren van updates, gedelegeerde certificaat installatie, data monitoring, VPN, enz.

Verbeterde USB On-The-Go ondersteuning

Drives aangesloten via USB OTG zijn nu ook benaderbaar vanuit Android zelf, terwijl dat vroeger enkel mogelijk was rechtstreeks vanuit apps. De drive kan in verkenner-modus worden bekeken, inclusief een ‘veilig verwijderen’-knop. De drive is ook zichtbaar als opslagmedium onder opslag in de instellingen.

Verbeterde Calculator app

De mogelijkheid om te wisselen tussen radialen, graden en geinverteerde sinus, cosinus en tangent functies werd toegevoegd. Helaas nog geen percentage knop.

5GHz hotspot access point band

In M kan de hotspot nu ook uitgezonden worden op de veel minder drukke 5 GHz band.

Veranderingen aan de gebruikersinterface

M brengt een handvol wijzigingen aan de UI met zich mee. Meest opvallend is de gewijzigde app drawer, waar nu verticaal gescrolled wordt en de apps alfabetisch staan, met de meest gebruikte apps apart aan de bovenkant. Er is ook een zoekknop bovenaan. Ook de widget drawer is op dezelfde manier gerestyled.

Het lockscreen heeft een ander lettertype gekregen voor de klok en de beltoets in de linkeronderhoek is vervangen door de voice search knop.

Tenslotte maakt Google komaf met de Google Instellingen app. Alle opties zijn nu geïntegreerd onder de normale instellingen, onder een optie genaamd Google.

De animaties in M zijn in het algemeen wat uitvoeriger en grotesker. Er zijn een aantal nieuwe animaties voor interacties en de UI elementen springen er in en uit met iets meer nadruk. Als je geen fan was van de animaties in Lollipop, zal je waarschijnlijk niet gecharmeerd zijn door deze in M.

Er is nu een optie om te wisselen naar een donker thema, alhoewel deze optie verborgen is in de ontwikkeleraarsopties in de beta. Voorlopig affecteert dit ook enkel het instellingen menu. Buiten Licht en Donker is er ook een Automatische Mode waarbij vanzelf gewisseld wordt naar het donkere thema in de avond/nacht. Het was wel leuker geweest als deze switch niet afhing van het uur maar van het omgevingslicht.

Het is het vermelden waard dat tussen nu en de finale versie nog veel dingen kunnen veranderen. Sommige dingen kunnen verwijderd worden, andere toegevoegd. Dit is de allereerste build die Google heeft uitgebracht en is meer bedoeld voor de ontwikkelaar dan voor de gebruiker, dus neem alle UI aanpassingen met een korreltje zout.

Wat betreft de ontwikkelaarsversie, het is een beta en zoals alle beta’s wordt het niet aangeraden voor dagelijks gebruik.Veel apps crashen en er zijn verschillende kleine euvels die nog opgelost moeten worden. Omwille van deze dingen raden we dan ook niet aan het OS reeds op je hoofdtoestel te installeren.

Posted in smartphone | Tagged , , | Leave a comment

Android M voorgesteld op Google I/O 2015

Ontwikkelaars kregen een eerste glimp te zien van de volgende iteratie van Google’s besturingssysteem Android, voorlopig genoemd ‘M’. Er zijn zes grote verbeteringen die vooral focussen op hoe apps functioneren en samenwerken. Er werd ook grote vooruitgang geboekt met Android’s mobiel betaalsysteem, mede dankzij universele vingerafdruksensor-ondersteuning.

App machtigingen

Android M implementeert machtigingen in de stijl van iOS. Terwijl in het verleden steeds toestemming werd gevraagd voor alle mogelijke toepassingen van de betreffende app tijdens de installatie, zal zal dit nu gevraagd worden wanneer de specifieke toepassing voor de eerste maal gebruikt wordt. Via het instellingen-menu kan je controleren welke machtigingen een app heeft, en deze intrekken of toekennen. Het is ook mogelijk te zien welke apps een specifieke machtiging hebben.

Custom Chrome Tabs

Veel hedendaagse apps integreren het weergeven van webpagina’s in de app via een embedded methode, of switchen gewoon naar de browser. Google’s Chrome team heeft hiervoor een andere oplossing, namelijk het zodanig stylen en aanpassen van knoppen van Chrome zodat het een integraal deel lijkt van de betreffende app.

App links

Wat als een app moet interacteren met iets anders dan een webbrowser? Android M voegt een veilige manier toe voor apps om te verifiëren dat verzoeken ook door de correcte apps worden afgehandeld. Het besturingssysteem zal verifiëren met een webserver en zo slechtbedoelende apps dwarsbomen.

Android Pay

Google werkt al verschillende jaren aan mobiele betalingen, waarvan Android Pay het recentste resultaat is. Het zal gebruik maken van de NFC hardware in de telefoon als verbinding tussen de winkel en je kredietkaart.

De winkel – of de app die iets verkoopt – zal nooit je kredietkaartgegevens te zien krijgen doordat Android Pay deze privé houdt. De service zal werken met de bekende kaarten (Visa, MasterCard, Amex) en met bepaalde winkels: McDonald’s, Subway, enz.

Vingerafdruksensors

Google zal vanaf Android M gebruik maken van een vingerafdruksensor voor het beveiligen van betalingen. Er wordt komaf gemaakt met de verschillende sensors, waardoor apps een consistente API krijgen, wat goed nieuws is voor de ontwikkelaars.

Batterij & opladen

Project Volta was de eerste stap en met Android M gaat Google verder met het verbeteren van de batterijduur door middel van ‘Doze’. Doze maakt gebruik van de aanwezige bewegingssensoren in de telefoon om te detecteren wanneer de telefoon is neergelegd en zal dan ‘wegdoezelen’ (‘Doze’, nvdr). Dozing zorgt er voor dat apps minder frequent zullen connectie maken met webservers (bvb email) en minder achtergrondtaken zullen doen. Hoe langer het doezelen aanhoudt, hoe minder frequent apps hun achtergrondtaken zullen uitvoeren. Uiteraard kunnen apps snel terug geactiveerd worden indien nodig.

Het resultaat is dat de Nexus 9 twee keer zo lang meegaat met Android M tegenover Lollipop.

Een ander belangrijk aspect in verband met batterijduur is snelladen. Google adopteert de nieuwe USB-C standaard die zorgt voor veel snellere herladingen (3 tot 5 keer sneller). USB-C is bovendien bi-directionaal, dus zal het ook mogelijk zijn andere telefoons op te laden vanaf een telefoon met een grotere batterij.

Google Now bij Tikken

Google Now wordt ook slimmer door de nieuwe ‘bij tikken’ (‘On Tap’, nvdr) functionaliteit. Er is een verbeterd begrip van natuurlijk gesproken taal, zodat vragen op een natuurlijke manier kunnen gesteld worden.

De versie voor ontwikkelaars van Android M zal beschikbaar zijn voor de Nexus 5, 6 en 9, en kan hier gedownload worden.

Posted in smartphone | Tagged , , | Leave a comment

Samsung opnieuw marktleider

Nadat in kwartaal 4 van 2014 Samsung de leiderspositie moest afgeven aan Apple, staat Samsung nu terug aan kop als het best verkopende smartphonemerk ter wereld, volgens de laatste cijfers van marktonderzoeksbureau Gartner.

Samsung verkocht een totaal van 81,1 miljoen smartphones in Q1, vergeleken met 60,1 miljoen eenheden Apple iPhones. Het marktaandeel van Samsung is wel gezakt van 30,4% naar 24,2% tegenover hetzelfde kwartaal in 2014.

Apple daarentegen zag zijn marktaandeel stijgen van 15,3% in Q1 2014, naar 17,9% in Q1 2015, en steekt Xiaomi voorbij als nummer 1 in China. Lenovo, Huawei en LG vervolledigen de top 5, met respectievelijk 5,9, 4,8 en 4,0% marktaandeel.

Wat betreft mobiele besturingssystemen staat Google’s Android aan de top, gevolgd door iOS, Windows en Blackberry. iOS zag als enige haar marktaandeel vergroten, alle andere spelers tekenden verlies op tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Posted in smartphone | Tagged , , | Leave a comment